ontstaan jaarprogramma

Hoe het jaarprogramma 'Leef je bestemming' is ontstaan...

Het jaarprogramma ‘Leef je bestemming' is een verbeterde en uitgebreide versie van het jaarprogramma Bloei! dat startte in 2015 en dat door zo'n tweehonderd mensen is gevolgd en voltooid. Dit programma schreef ik nadat ik zelf 5 jaar lang intensief gewerkt had aan mijn eigen ontwikkeling, mijn eigen bloei, het vinden van mijn eigen bestemming. In die jaren had ik veel geleerd en ook een eigen methodiek ontwikkeld, die ik graag wilde delen met anderen.

Het verhaal begint in 2010, toen ik besloot tot een sabbatical. Ik was 41 jaar en niet goed hersteld van twee burn-outs. Ik had een verleden achter me van hard werken, veel grote doelen stellen en van zowel grote successen als van pijnlijke verliezen en mislukkingen. Ik voelde aan mijn oververmoeide lichaam dat het tijd wat voor echte en radicale verandering. Zo wilde ik niet verder leven - het roer ging om.

verandering van lijf en leden

Het eerste wat mijn aandacht trok in deze sabbatical was mijn lijf, mijn gezondheid. Ik was te zwaar, had chronisch hoge bloeddruk, had vaak hoofdpijn en was eigenlijk altijd moe. Ik wilde weer gezond, vitaal en sterk worden. Een zoektocht van bijna twee jaar maakte mij een fitte en vitale marathonloper. Het grootste geheim dat ik in deze jaren ontdekte was dat plantaardige voeding het best pas bij mensen en de snelste weg is naar herstel en vitaliteit.

De veranderingen waren groot. Niet alleen viel ik snel af en namen mijn prestaties als beginnend duurloper onwaarschijnlijk snel toe, maar ik kreeg ook meer helderheid in mijn hoofd. Het was alsof er gordijnen open gingen en het licht weer open ging. En door de veranderingen van mijn lijf en mijn geest, ging ik anders naar de wereld kijken. Alles kleurde anders. Ik ging voelen wat goed en niet goed voor mij was.

Gaandeweg had dat gevolgen voor andere levensterreinen: mijn relatie tot geld, mijn seksualiteit, mijn creativiteit, mijn zelfbeeld, mijn relaties en vriendschappen, mijn inzichten en mijn spiritualiteit. Geen levensgebied bleef onaangeraakt.

Het geheim van de Jubilé Code

Gaandeweg had dat gevolgen voor andere levensterreinen: mijn relatie tot geld, mijn seksualiteit, mijn creativiteit, mijn zelfbeeld, mijn relaties en vriendschappen, mijn inzichten en mijn spiritualiteit. Geen levensgebied bleef onaangeraakt.

Mijn kennis van de oude chakraleer werd plotseling zinvol. Die oeroude beschrijvingen van de zeven chakra's gingen immers over de zeven belangrijkste levensgebieden waarin wij leven. Ik zag hoe élk van deze levensgebieden veranderde door mijn veranderde lifestyle en ook hoe deze chakraleer mij hielp om de samenhang van de veranderingen te begrijpen.

In de jaren die volgden bleef ik veel tijd en aandacht investeren in mijn nieuwe, langzaam (hoewel, zo langzaam ging het niet) transformerende leven. Daarnaast ging ik ook reflecteren op wat er in mijn leven gebeurde en studeren om te begrijpen wat er gebeurde. Zo ontwikkelde ik in deze jaren de Jubilé Code en de Jubilé Matrix, een methodiek die de lessen toepaspaar maakte voor anderen. Binnen die methodiek zijn twee fundamentele vragen behulpzaam om de transformatie binnen elk van de zeven levensgebieden steeds weer verder te helpen:

  1. Wat mag ik loslaten wat niet van mij is? (maar waarvan ik dacht dat het van mij was) en 
  2. Wat mag ik terugnemen wat ik in de loop van mijn leven ben kwijtgeraakt?

In 2015 voelde ik het diepe verlangen om mijn nieuwe leven en de geheimen die ik had ontdekt te delen met de wereld. Ik startte met wat ik noemde de ‘Academie voor Pioniers' en één van de eerste programma's die ik ontwikkelde was... Bloei! Een jaarprogramma waarin mensen van dag tot dag begeleid met mails, video's, lessen, opdrachten, tools en inzichten.

Op 1 juni 2015 ging dit programma van start en, zoals gezegd, sindsdien volgden meer dan 200 mensen dit programma. En de gevolgen en elk van deze 200 levens waren groot (lees hier enkele reacties).

Dichter bij de kern dan ooit

Mijn leven ontwikkelde zich intussen ook verder. Mijn huwelijk kwam tot een einde en ook in dat proces ontdekte ik wat ik los te laten had en terug te nemen had. Ik had in de loop van de tijd mijzelf behoorlijk verlaten. Na een tijd van herstel, alleen zijn en overdenking, ontmoette ik Anat, mijn twinflame. De relatie met haar zou het hele proces van transformatie, heling en herstel in een ongelofelijk stroomversnelling brengen.

Nu, bijna twee jaar later, leef ik het leven dat ik leven wil. Ik heb mijn bestemming gevonden en daarmee mijn rust. Ik heb mijn energielekken gevonden en gedicht. Ik heb mijn bronnen van energie en herstel gevonden en koester ze. Mijn leven is lichter, levendiger, kleurrijker en rijker geworden dan ooit. Ik leef mijn bestemming meer dan ooit. Natuurlijk weet ik heel goed dat mijn reis niet voltooid is. Er zullen nieuwe uitdagingen komen en ik zal opnieuw dingen mogen loslaten en terugnemen. Maar dichter bij mijn eigen hart, bij mijn kern, ben ik nooit eerder geweest.

Daarom ontdekte ik dat het jaarprogramma BLOEI! vooral een programma is dat mensen uitnodigt om voluit hun bestemming te gaan leven. Geluk, succes, gezondheid en rijkdom zijn geen doelen op zichzelf, maar bijproducten van een leven dat zijn of haar bestemming heeft gevonden.

Daarom heb ik BLOEI! herschreven tot een nieuw programma: LEEF JE BESTEMMING! Alles het goede dat BLOEI! bevatte, komt terug in LEEF JE BESTEMMING... en meer.

Lees hier hoe het programma is opgebouwd

Of ga terug naar het overzicht

 

 
 
Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma