Bio

Wie ben jij, Boele Ytsma?

Wow, dat is een vraag waarop ik heel veel antwoorden kan geven. En niet elk antwoord is even relevant nu. Laat ik eens een paar feiten noemen:

  • Ik ben de zoon van twee Friese ouders, uit twee boeren geslachten, geboren in het roerige jaar 1968. 
  • Ik ben vader van drie prachtige prachtige volwassen kinderen van 26, 25 en 18 jaar oud uit mijn eerste huwelijk, stiefvader van twee lieverds van 7 en 5 jaar en sinds kort opnieuw vader van de zoon die Anat en ik hebben gekregen. 
  • Ik ben de man, geliefde en ‘twin flame' van Anat. En zij is... ja, zij is alles wat ik in een vrouw verlang. Onze relatie is rijk, ruig, onstuiming, veilig, spiritueel, extatisch en ongelofelijk seksueel...
  • Ik heb theologie gestudeerd en gedoceerd, én ik ben dominee geweest en dat zegt eigenlijk niks over me.
  • Ik ben schrijver van drie boeken (Van de kaart / Authentiek / Ik ben een plantenter) en duizenden blogs en artikelen. Ik schrijf omdat ik van schrijven hou (en soms haat ik het).
  • Ik ben ooit bekend geweest als 'de twitterende dominee' en de 'twijfeldominee' - ik weet niet zeker of dat laatste als compliment bedoeld was...
  • Ik heb met mijn bedrijf De Planteneter overwacht grote invloed in Nederland gehad en duizenden mensen geinspireerd tot plantaardig eten. En daar ben ik best trots op...
  • Ik ben ondernemer, idealist, pionier, levensgenieter, rebel, minnaar, boer, intellectueel, kunstenaar... maar soms ook helemaal niet.
  • Ik rij in mijn droomauto: de 100% elektrische Tesla Model S, en woon op mijn droomplek: een boerderij op het Drentse platteland.

Maar wat zeggen zulke feiten je? Ik heb in de afgelopen jaren steeds meer afgepeld wat ik dacht te zijn, maar wat niet wezenlijk was. Ik heb dingen van mezelf teruggevonden waarvan ik niet meer wist dat ze bij me hoorden.

Ontmanteling en vernieuwing

In het eerste deel van mijn leven heb ik ongelofelijk hard gewerkt en samen met anderen veel gecreëerd: een huis gebouwd, een gezin gesticht, een leefgemeenschap opgezet (‘Beth Tikwah' in Appelscha, nu: Herberg het Volle leven), een boerderij gerund, boeken geschreven, preken gehouden, films gemaakt, stichtingen opgericht. Ik werkte alsof mijn leven er van afhing.

En dat was in zekere zin ook zo: mijn identiteit was verbonden met mijn betekenis voor anderen. Ik had mijn eigenwaarde en mijn recht van bestaan verbonden aan het kunnen helpen van anderen. Ik had het nodig om nodig te zijn - best een geraffineerd spel... Het duurde lang voordat ik dat doorhad.

Toen kwam de tijd dat ik daarin vastliep. Een eerste burn-out was al een waarschuwing, de tweede zette mij echt stil. Er volgde een tijd van herbezinning, herijking, heroverweging. En daarop volgende een tijd van ontmanteling en vernieuwing: loslaten van spullen, loslaten van oude vriendschappen en zelfs het loslaten van mijn huwelijk. Soms dacht ik dat er geen eind aan kwam. Maar dat einde kwam wel - het bleek een nieuw begin. Langzaam kwam ik werkelijk tot bloei.

In deze tijd ontwikkelde ik mijn jaarprogramma BLOEI! Daarin verwerkte ik alle lessen die ik in de afgelopen 5 jaar van herbezinning, herijking en ontmanteling had geleerd. Het was een prachtige reis om een heel jaar lang actief te werken aan mijn eigen persoonlijke bloei en aan die van honderden cursisten.

De weg naar mijn bestemming

Twee jaar geleden ontmoette ik in Anat mijn ‘twin flame'. Dat is meer dan alleen een geliefde of een minnares, het is ook meer dan een soulmate of een levenspartner. Het ontmoeten van je ‘twin flame' is het hervinden van een verloren deel van je eigen ziel. Het klinkt misschien romantisch, maar dat is het (zeker in het begin) beslist niet alleen. De ontmoeting met je ‘twin flame' is een uitnodiging om al je wonden en ongeheelde delen onder ogen te komen... en te helen. Dat kan ruig en pijnlijk worden, maar het is vooral ongelofelijk thuiskomen.

Daarmee is een nieuwe fase van mijn leven begonnen: ik ben thuisgekomen in mijn lichaam, in mijn mannelijkheid, in mijn seksualiteit, in mijn hart, in mijn idealen. Ik durf nu voluit te leven, zonder schroom of schaamte. Ik ga staan voor wat voor mij van waarde is en voel me bevrijd van de oordelen en verwachtingen van anderen. Ik voel mij, op mijn 48e, jonger en krachtiger dan ooit. Ik realiseer me dat ik steeds voller en dieper mijn eigen unieke bestemming leef.

Met Anat leef ik op een boerderij in Drenthe. We hebben bijna 2 hectare grond die we stapje voor stapje omtoveren tot een paradijsje met moestuinen, kruidentuinen, boomgaarden, wilde bloemenvelden, voedselbossen en permacultuurtuinen. We leven daar samen met de kinderen van Anat en onze zoon Evan Raphael. Alles wat we doen (een lunchroom in Groningen, een online business, coaching en begeleiding van mensen) doen we vanuit deze heerlijke plek in de natuur. 

Het hier en nu

Met ons motto ‘Hallo aarde' willen we een beweging in gang zetten van mensen die liefdevol en bewust omgaan met het leven en de aarde. Een beweging van praktische, aardse spiritualiteit. We laten zien hoe wij leven, delen inspiratie en informatie en verbinden mensen aan elkaar. Lees hier meer over deze beweging.

Mijn huidige leven kent vele aspecten en gezichten en ik geniet van allemaal. Anat en ik brengen veel tijd door in de intimiteit van onze boerderij - dát is onze belangrijkste tijdsbesteding. Daarnaast werk ik op het erf en in de tuin en bereid ik de verbouwing van onze boerderij voor. Heerlijk praktisch en scheppend met mijn handen. Verder maak ik elke week substantieel tijd vrij voor coaching van mensen en voor schrijven - op dit moment ligt de prioriteit bij het schrijven van mijn nieuwe boek, getiteld ‘Hallo aarde'.

Mijn belangrijkste twee diensten zijn nu ‘Tochtgenoten 2017' (een hele dag campercoaching), het online jaarprogramma BLOEI (nieuwe start op 1 november) en ‘The full immersion' - elders op deze website vind je alles wat je daarover wilt weten.

In 2018 gaan Anat en ik samen workshops geven op het gebied van relatie, sekualiteit en persoonlijke vrijheid. De eerste staat al gepland op 17 februari 2018. Je kunt je al inschrijven en dat is zinvol, want we hebben maar plek voor 10 stellen (klik hier voor meer informatie).

 

 

"Het klinkt misschien romantisch, maar dat is het (zeker in het begin) beslist niet alleen. De ontmoeting met je ‘twin flame' is een uitnodiging om al je wonden en ongeheelde delen onder ogen te komen... en te helen."

 

de verhuizing

De verhuizing van Anat en mij naar onze boerderij in Drouwenerveen was een grote stap in vertrouwen en het begin van een bijzondere geschiedenis. Deze stap werd boeiend in beeld gebracht door het NPO 3 programma 'Nederland verhuist'. 

Kijk hier de video.

tuinen van overvloed

Op onze boerderij in het Drenthse Drouwenerveen hebben we een prachtige moestuin aangelegd in de vorm van een Keltisch kruis. Het is een weldadige overvloed waarvan we in de zomer van 2017 al volop eten!

Bloeien is je bestemming!

Op 1 november begin ik met een nieuwe editie van het bijzonder succesvolle jaarprogramma BLOEI! Een heel jaar van dag tot dag begeleiding van mij bij je reis naar jouw potentie!

Lees hier meer

 
Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma