13
okt

Bevrijding van conditioneringen

Door Boele P. Ytsma op 13 oktober 2017 om 11:51 | Reageer

Hoe ouder ik word, hoe helderder ik ga zien dat ik mijn leven in hoge mate heb geleefd met de overtuigingen, oordelen en waarden van... ánderen! De meesten daarvan stammen uit mijn kindertijd. In de jaren dat mijn brein zich vormde, ik mijn identiteit en geweten ontwikkelde en ik mijn eerste echte keuzes ging maken, werd ik omgeven door mensen met hele uitgesproken ideeën en oordelen over het leven: mijn ouders en familie, de kerk, de school, het dorp...

En hoewel ik mezelf altijd graag afzette tegen 'de meerderheid' en mezelf als een 'eigenzinnig type' zag, werd ik toch in hoge mate geconditioneerd door deze omgeving. Het is ze niet kwalijk te nemen - zo gaat dat. Altijd. Ook ik voed mijn kinderen en stiefkinderen op vanuit mijn overtuigingen, oordelen en waarden. De identiteit van een kind is in hoge mate een product van de omgeving. Je begint de reis door het leven met een 'geleende identiteit'.

Sommige mensen doen het er mee en gaan geloven dat deze 'geleende identiteit' van henzelf is. Ze dragen de conditioneringen en overtuigingen van hun kindertijd mee het leven in en stellen er geen vragen bij. Hun leven lijkt op dat van hun ouders en hun omgeving en dat geeft heel veel rust.

Toch denk ik dat je dan de kans op écht geluk misloopt. Geluk is in mijn ogen het vermogen om te leven vanuit je diepste kern, je ziel. Geluk is het bijproduct van het leven van jóuw leven en jóuw bestemming. En geloof me, je hebt als kind niet geleerd om te leven vanuit deze kern. Die weg zul je zelf moeten gaan.

Daarom stel ik mezelf steeds weer de twee belangrijkste vragen voor deze reis naar mijn diepste wezen: 1. 'wat mag ik loslaten?' en 2. 'wat mag ik terugnemen?' Welke overtuigingen en oordelen zijn helemaal niet van mij? Welke gedachten heb ik alleen maar geleerd? Kan ik ze dan loslaten? En wat raakte ik kwijt? Wat moest ik onderdrukken, ontkennen? Wat van mijn diepste kern werd fout gemaakt? Is het tijd om dingen terug te nemen?
Het zijn onthullende vragen...

En, zoals ik al zei, nu op mijn 48e, ontdek ik opnieuw diepe conditioneringen uit mijn kindertijd, die ik nog nooit eerder had gezien. Nog steeds dus. Want dat is wat een conditionering is: een manier van doen die je geleerd hebt en die zó vanzelfsprekend is, dat je er nooit een vraag bij stelt, totdat...

Totdat je vastloopt. Totdat je uitgeput bent. Totdat alles je bij de handen lijkt af te breken. Totdat je voelt hoe eenzaam of teleurgesteld je bent. Dat is pijnlijk en ontredderend! Maar het is ook goed nieuws! Kennelijk is het tijd om nu werkelijk conditioneringen en geleende identiteit af te leggen... en te gaan leven vanuit je eigen diepste kern.

Ik wil niet anders meer.
Nog 19 dagen...


Vorige pagina
Onderwerpen: en
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma