8
okt

Ik ben er elke keer weer van onder de indruk: mensen hebben een opmerkelijk vermogen om te óverleven. Onder de meest gruwelijke en droevige omstandigheden zijn mensen in staat om het uit te houden en vol te houden. We zijn taaie wezens.

Het is ons brein dat daarbij helpt: dat probeert steeds de omstandigheden waarin je leeft tot 'normaal' te maken, zodat het uit te houden is. Dat gebeurt al in de kindertijd. Kinderen die leven in onveilige en zelfs agressieve omgeving 'overleven' omdat hun brein van die zieke omstandigheden een 'normaal' maakt en daarbij ook verhalen creëert die de onveilige situatie min of meer logisch of acceptabel maakt. En je móet wel als kind, je hebt immers geen mogelijkheid om het te veranderen!

Dit mechanisme kan ons onder moeilijke omstandigheden geweldig helpen. Maar eerlijk is eerlijk, het kan ons ook in de weg staan om gelukkig te worden. Het vermogen tot overleven wordt soms een overmogen om gelukkig te worden 

Ik zie mensen soms 'overleven' in omstandigheden die niet per se heel verschrikkelijk zijn, maar verre van goed. Een huis waar je eigenlijk doodongelukkig in bent, een baan die je uitput, een relatie waarin je verpietert, een lichaam dat niet goed meewerkt, een inkomen waar je niet van rond kunt komen... de lijst is eindeloos. En net als bij de écht verschrikkelijke omstandigheden, heeft het brein hier ook een 'normaal' van gemaakt - "het is wat het is en je kunt nu eenmaal niet alles hebben", zeggen ze dan. Ze overleven...

En precies daar staat dit bijzonder vermogen van overleven ons in de weg. Want veel van deze omstandigheden zijn wel degelijk te veranderen. Je bent niet meer dat onmachtige en kwetsbare kind, je bent een volwassen man of vrouw die stappen kan zetten en verantwoordelijkheid kan nemen. Je hoeft de situatie niet als een gegeven of als normaal te accepteren. Het kan wél anders.

En voordat je denkt: nu komt er zo'n peptalk-praatje van 'je kunt het, tjakkaa!' zal ik je zeggen wat, in mijn ogen, de eerste stap is naar échte en blijvende verandering. En dat is precies wat je als kind niet kon omdat dat te gevaarlijk was: écht voelen! De situatie waarin je leeft werkelijk onder ogen komen en je voluit bewust worden van wat je daarbij voelt: onvrede, angst, teleurstelling, boosheid, verdriet, gemis... Niks uit de weg gaan, niks ontwijken, niks mooier maken dan het is, geen bypass...

Wat je dan op de bodem van dit gevoel zult vinden is de diepe wens om te veranderen, om hier niet te blijven, om niet langer te óverleven... maar te gaan leven, misschien zelfs te gaan bloeien.

Nog 24 dagen...

 


Vorige pagina
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma