25
aug

Seks met Anat: de schaamte voorbij

Door Boele Ytsma op 25 augustus 2017 om 12:03 | Reageer

- blog van Anat Gringhuis - 

Ben je klaar voor echte eerlijkheid? Denk dan even met me mee vandaag. Laten we eens echt en eerlijk worden met elkaar. Of in ieder geval tegen onszelf. Hoeveel mensen ken jij die écht open zijn met elkaar over hun seksuele verlangens, over hun fantasieën, over hun wensen? Ben jij zo iemand? Of zou het waar kunnen zijn dat er echt héél weinig mensen zijn die de moed hebben om dit te laten zien én te leven, omdat er zo'n taboe op is gelegd door onze maatschappij? Eigenlijk vind ik dit heel raar en ik zal je vertellen waarom.

De twee dingen die ik kon dragen
Ik neem je mee naar mijn eigen levensgeschiedenis. Toen ik plantaardig eten op het spoor kwam zo'n 8 jaar geleden al bijna, voelde ik meteen: dit klopt. Het was een weten diep in mijn ziel, ik voelde geen twijfel. Ik snapte eerlijk gezegd niet goed hoe het kwam dat ik het niet eerder had gezien, en als ik het anderen vertelde vond ik het moeilijk om me in te houden en niet iedereen te willen overtuigen.

Het voelde zó onlogisch om als mens melk te drinken van een ander dier, wat altijd voor hun eigen nageslacht bedoeld is. Voor mij was het helder: volwassen mensen zijn niet gemaakt voor zuivel. Vlees en vis idem - als wij een dood dier ergens bebloed zien liggen gruwen we ervan, een carnivoor zal het water in de mond lopen. Hoeveel honger we ook hebben: een lekker hapje zal het ons in die rauwe staat niet lijken.

Dit gevoel was zo helder en duidelijk voor mij, dat ik er eenvoudig voor kon gaan staan. Iets wat voor mij als reflector in de Human Design niet eenvoudig is: ik vind namelijk best vaak wat iemand anders vindt. Echt een eigen mening over de meest uiteenlopende zaken heb ik niet en ik kan ook nogal snel van mening wisselen hierdoor. Voor mijn omgeving is dit zowel geweldig als soms lastig. Maar toen met het plantaardig eten: dit droeg ik helemaal zelf. Niemand in mijn directe omgeving deed het.

Zo verging het mij ook in het moederschap en de manier waarop ik mijn zwangerschappen heb beleefd (en nu op dit moment opnieuw beleef samen met Boele). Ik voelde diep in mijzelf dat moeder worden een kracht aanboort in de vrouw die ongekend is, en zij heeft daar ruimte en vertrouwen voor nodig. Indien enigszins mogelijk moet het daarom niet gezien worden als een medisch traject. Het was een weten, een zeker weten wat ik zelf kon dragen en uitvoeren.

De schaamte die niet klopt
Op dit moment voel ik voor de derde keer in mijn leven een dergelijke kracht in me, en dit maal gaat het over seks en schaamte daarop. Het voelt voor mij zó onlogisch om je te schamen voor je seksualiteit, voor je verlangens en je lust, voor je fantasieën en voor je passie. En toch is dat wat onze maatschappij ons lijkt op te leggen. Het ook hoe ik ben opgegroeid.

Van jongs af aan krijgen wij de boodschap dat seksualiteit iets is wat zich privé achter gesloten deuren afspeelt. Ik ken geen man of vrouw die zich niet of nooit heeft geschaamd voor zijn of haar lichaam, die geen of nooit onzekerheden voelt over zijn of haar verlangens. En dat vind ik ontzettend jammer. Volgens mij is seksualiteit en intimiteit de levensader van je bestaan. Het voedt je, het wekt je, het opent je. Het is de weg naar spiritualiteit.

Er is hier zóveel terrein te winnen. Zoveel te openen, in te zien, te helen, te ervaren, te delen. Wakker worden in hoe we het als collectief doen en gaan staan voor wat we graag zouden willen. Leren liefhebben en openen, leren ontvangen en geven. Onze schaamte en schroom onder ogen komen, met alle daarbij behorende angsten en afweermechanismes. Dieper zakken in ons mens-zijn, in ons bestaan hier.

Kijken in de spiegel
Seksualiteit is de ader waardoor het leven als mens ontstaat, we komen allemaal uit seks en we voelen allemaal op de een of andere manier seksuele stuwing. Het onderdrukken van zo'n essentieel deel van ons bestaan, of het zelfs niet weten dat het er is en wat het voor je kan doen vind ik intens verdrietig. Hoe je je eigen seksualiteit beleeft, hoe je je durft te laten zien aan je partner, hoe je erover communiceert en hoe je je ontwikkelt is een directe spiegel van hoe je in het leven staat, wie je bent, hoe je situaties beleeft en aanpakt en wat je verwacht van het leven.

Ben je open, gulzig, vrij? Of voel je je geremd, onzeker, angstig? Seks moet niet langer een verzwegen onderdeel van ons bestaan zijn. We moeten samen werken aan meer openheid, meer eerlijkheid en daar bedding voor bieden. Generatie op generatie heeft geleerd zich te onderdrukken en gevoelens weg te stoppen. Verlangens die worden afgekeurd, liefde die niet wordt beleefd en uitgepakt, schaamte en angst, misbruik, frustratie: we zijn beschadigd op dit gebied.

Deze beschadiging dragen we allemaal in meer of mindere mate in ons. Het wordt tijd dat we dit gaan inzien, en ons leren openen. Onszelf eerlijke vragen stellen: wie zijn we, wat willen we, wat verlangen we. Hiervoor hoeven we echt niet allemaal naar India voor de meest exclusieve Tantrascholen. Het vraagt om eerlijkheid en nieuwsgierigheid.

Mijn missie: seksuele bevrijding
Maar dat het niet oké is om seks niet oké te maken, om verlangens te onderdrukken, om seks in te zetten als dwangmiddel, om het niet in vrijheid en openheid en liefde te beleven: dat is volgens mij evident en net zo min aanvaardbaar als het eten van dieren en het gebruiken van de moedermelk wat niet voor ons bedoeld is. Ik wilde het plantaardig eten graag uit de geitenwollensokkensfeer halen, dat voelde als mijn missie en dat is me in mijn lunchroom gelukt.

Ik wil nu de taboesfeer van seksualiteit halen, specifieker: ik wil seksuele vrijheid uit de sfeer van ‘cultisch tantra' halen. Ontkrachten dat het dan gelijk gaat om vrije liefde, om seks met jan en alleman, om niet-gehechtheid. Down to earth, met nuchtere kijk, een en heldere inzichten. Ik realiseer me dat dit niet een lichtvoetig onderwerp is, maar ik voel passie en vuur in me om me nu te openen en mijn ervaringen te delen.

Mannen en vrouwen in de knel
Vrouwen hebben geleerd om te manipuleren, om te draaien, om niet te gaan staan voor hun verlangens en lust. En dat is logisch, na eeuwen onderdrukking en onveiligheid. Door dit te erkennen en in je seksleven in te brengen, te durven transformeren, stapje voor stapje dieper te zakken in je lichaam - zal je dit ook inbrengen in de rest van je leven. Je zult hierdoor leren directer te communiceren, je voelt je zelfverzekerder en meer vrouw maar ook meer in contact met je eigen innerlijke man waardoor je op je eigen benen durft te staan, je minder afhankelijk voelt en je tot bloei zult komen. Seks is werkelijk de levenselixer, de rode draad van ons bestaan. Niet voor niets is deze zin zo ontzettend waar: ‘Wie je bent in bed is wie je bent in het leven'.

Mannen hebben geleerd dat ze vaak ‘nee' zullen horen. Dat ze afgewezen zullen worden. Dat het aanbod van seks nooit in verhouding staat met de vraag. Dat ze moeten dwingen en manipuleren om het te krijgen. Dat porno kijken, lustgevoelens en geilheid niet oké is. Dat het weg moet of op zijn minst onderdrukt. Het wordt afgekeurd en vrouwen worden er onzeker van. Mannen worden ook vaak aangewezen als de ‘schuldigen' in onderdrukking, in het niet aanwezig zijn, in het uit zijn op lust. Dit roept zoveel schaamte en zelfafkeuring alsmede boosheid en frustratie op, dat mannen ook een collectieve beschadiging hebben opgelopen.

En nu, Anat, vertel, wat kunnen we hier aan doen?

Veel hiervan heb ik ontdekt en geleerd in de relatie met Boele. We zijn nu ruim anderhalf jaar een stel en hebben een ruige start gehad. Wij hebben een twin flame relatie en hebben daarin elkaar geopend, gespiegeld, getriggerd en in extase gebracht. We hebben seksualiteit op heel veel manieren ervaren. Doordat onze kernwaarde verbinding is, communiceren wij ongelooflijk veel en strekt onze seksualiteit zich uit over de hele dag. Wij voelen dit als een levensader, als de elixer van het bestaan. We hebben beide eerder lange relaties gehad en weten als geen ander wat de strubbelingen zijn, waar je als stel tegenaan loopt, hoe verlangens en behoeftes kunnen worden onderdrukt, hoe schroom en schaamte vat neemt op je en nu dus ook vooral: hoe je je daaruit bevrijdt. Wat openheid en eerlijkheid nodig heeft om er voluit te kunnen zijn. Hoe je een veilige basis legt en hoe je je gewaar wordt en bevrijdt van belemmerende gedachten (hier lees je meer over ons).

Wil jij samen met ons een begin maken zelf ook de openheid te vinden je schaamte te overwinnen? Dan ben je heel erg welkom op onze workshop

Supercharge jullie relatie!
Boele en ik gaan op 9 september aanstaande een dag lang maximaal 25 stellen (vol is vol!) begeleiden om meer in contact te komen met hun eigen individuele seksuele energie, met hun verlangens en met hun verbinding en intimiteit als koppel. We gaan uitleggen wat de rollen zijn die je kunt innemen, hoe en waarom seksuele energie onderdrukt wordt, hoe belangrijk communicatie is en waarom dat zo eng is. We noemen deze dag: ‘Supercharge je relatie'.

Stap voor stap nemen we je mee op een reis in jezelf. We laten je vragen stellen, aan jezelf en aan je partner, en leggen uit waarom het stellen van de juiste vragen zo belangrijk is. We gaan je leren hoe je een veilige basis creëert in jullie verbond, hoe je een bedding biedt voor elkaar, waarin alles er mag zijn. We gaan er niet vanuit dat de ene partner of de andere partner ‘fout' zit of moet veranderen, we houden je een spiegel voor en helpen je de moed te vinden daarin te kijken.

Het doel van de dag is niet om je gedrag radicaal anders te maken. Het doel is om je meer inzicht te geven in jezelf, in wat je verlangt en in wat je remt. Op deze manier ontstaat er meer intimiteit tussen jou en je partner en ontstaat die veilige basis. We werken met het principe dat alles wat je voelt en ervaart oké is, en niet weg hoeft. Alles is welkom en niets hoeft binnengehouden te worden.

Lees hier meer over onze workshop of reserveer meteen jullie plek!

 


Vorige pagina
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma