13
jan

Wie mijn Facebookposts van het afgelopen jaar wat heeft gevolgd zou de indruk kunnen krijgen dat mijn leven één groot feest is waarin al mijn wensen altijd vervuld worden. Een sprookje dus – ‘en hij leefde nog lang en gelukkig’. En inderdaad, het is waar: mijn leven is nu lichter, vrolijker en rijker dan ik ooit voor mogelijk hield. Maar dat is niet alles wat daarover te zeggen valt. Mijn leven is géén sprookje.

Wat je misschien niet weet is dat ik in mijn leven lange en diepe depressies heb gekend. Toen ik 17 was overviel mij mijn eerste diepe depressie en tot mijn 42e levensjaar ben ik elk jaar één of meerdere keren depressief geweest. Dat was vaak ontwrichtend voor mij en mijn gezin. Het waren diepe, diepe dalen waarin ik soms wekenlang geen licht meer aan de horizon zag.

Nu ik 48 ben kan ik steeds beter zien dat het een ongelofelijke leerschool is geweest. De depressies hebben mij uitgenodigd (vaak tegen wil en dank gedwongen) om diep af te dalen in mijn geest en mijn ziel en daar angst, pijn en verdriet onder ogen te komen. Als ik nu terug kijk vind ik het bijna ongelofelijk: 25 jaar lang steeds weer die diepte in te moeten gaan, steeds weer die duisternis aan te moeten kijken. Hoe houdt een mens dat vol?

Vandaag stemt het me dankbaar. Het heeft me gemaakt tot de man die ik nu ben. Ik heb geleerd niet langer weg te kijken van angst, pijn en verdriet – niet bij mijzelf en niet bij mijn liefsten, waarmee ik leef. Ik heb geleerd dat transformatie en verlichting ligt in de weg van aanvaarding. Alles wat ik voel is welkom. En alles wat mijn liefsten voelen is welkom. Ik heb geleerd, met vallen en opstaan, onvoorwaardelijk lief te hebben, “all-in lief te hebben”. Ik heb me al die jaren geoefend in het uithouden bij alles wat pijn doet en er bij te blijven als het rauw of lelijk wordt.

Ik wil daarover graag meer vertellen, maar niet nu. Dat komt later. Vandaag wil ik je alleen laten weten dat het leven geen sprookje is, ook mijn leven niet. Maar ik wil je ook vertellen dat het leven wel magisch is. Dat verandering en transformatie écht mogelijk is. Dat er een ongekend land van lichtheid, vreugde en vervulling kan liggen voorbij het donkere moeras waar je je misschien nu in vast voelt zitten. En de weg daarnaar toe gaat er dwars doorheen…


Vorige pagina
Delen |

Tochtgenoten 2017:
Ga je mee op reis?

In de zomer van 2016 ontwikkelde ik een volstrekt uniek product. Ik nam mensen een hele dag mee in mijn huis, mijn camper voor een reis… een reis door prachtig landschap, maar ook een reis door het leven. Persoonlijker kon het niet, exclusieve aandacht gedurende een hele dag. Het bleek een groot succes!

Inmiddels is mijn leven ingrijpend veranderd. Ik woon niet meer in de camper, maar op een boerderij in Drenthe. Nu is de camper mijn rijdende kantoor, mijn rijdende stilteruimte, mijn rijdende ontmoetingsplek. Daarom neem ik ook in de zomer van 2017 weer een (beperkt) aantal mensen mee op reis.

In totaal heb ik deze zomer 8 reisdagen beschikbaar. Hier lees je meer over deze unieke reizen!

Wie ben jij, Boele Ytsma?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten deze zomer. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2017 Boele P. Ytsma