13
jan

Wie mijn Facebookposts van het afgelopen jaar wat heeft gevolgd zou de indruk kunnen krijgen dat mijn leven één groot feest is waarin al mijn wensen altijd vervuld worden. Een sprookje dus – ‘en hij leefde nog lang en gelukkig’. En inderdaad, het is waar: mijn leven is nu lichter, vrolijker en rijker dan ik ooit voor mogelijk hield. Maar dat is niet alles wat daarover te zeggen valt. Mijn leven is géén sprookje.

Wat je misschien niet weet is dat ik in mijn leven lange en diepe depressies heb gekend. Toen ik 17 was overviel mij mijn eerste diepe depressie en tot mijn 42e levensjaar ben ik elk jaar één of meerdere keren depressief geweest. Dat was vaak ontwrichtend voor mij en mijn gezin. Het waren diepe, diepe dalen waarin ik soms wekenlang geen licht meer aan de horizon zag.

Nu ik 48 ben kan ik steeds beter zien dat het een ongelofelijke leerschool is geweest. De depressies hebben mij uitgenodigd (vaak tegen wil en dank gedwongen) om diep af te dalen in mijn geest en mijn ziel en daar angst, pijn en verdriet onder ogen te komen. Als ik nu terug kijk vind ik het bijna ongelofelijk: 25 jaar lang steeds weer die diepte in te moeten gaan, steeds weer die duisternis aan te moeten kijken. Hoe houdt een mens dat vol?

Vandaag stemt het me dankbaar. Het heeft me gemaakt tot de man die ik nu ben. Ik heb geleerd niet langer weg te kijken van angst, pijn en verdriet – niet bij mijzelf en niet bij mijn liefsten, waarmee ik leef. Ik heb geleerd dat transformatie en verlichting ligt in de weg van aanvaarding. Alles wat ik voel is welkom. En alles wat mijn liefsten voelen is welkom. Ik heb geleerd, met vallen en opstaan, onvoorwaardelijk lief te hebben, “all-in lief te hebben”. Ik heb me al die jaren geoefend in het uithouden bij alles wat pijn doet en er bij te blijven als het rauw of lelijk wordt.

Ik wil daarover graag meer vertellen, maar niet nu. Dat komt later. Vandaag wil ik je alleen laten weten dat het leven geen sprookje is, ook mijn leven niet. Maar ik wil je ook vertellen dat het leven wel magisch is. Dat verandering en transformatie écht mogelijk is. Dat er een ongekend land van lichtheid, vreugde en vervulling kan liggen voorbij het donkere moeras waar je je misschien nu in vast voelt zitten. En de weg daarnaar toe gaat er dwars doorheen…


Vorige pagina
Delen |

Vraag mijn gratis videocursus aan over persoonlijke bloei:

De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Ben jij op zoek naar een goede coach of persoonlijke begeleider?

Boele Ytsma is een verrassende coach. Hij is werkelijk geïnteresseerd in jouw verhaal en leven en hij gelooft hartstochtelijk in de mogelijkheid van verandering. Boele werkt sterk intuïtief en ontwikkelde een eigen methodiek waarmee hij samen met jou feilloos kan ontdekken wáár in je leven verandering het hardst nodig is.

Lees meer over Boele Ytsma als coach of neem meteen contact met hem op!

Meer coaching

Wie is...

Boele P. Ytsma is coach en schrijver, spreker en zwijger, verbinder en versneller, pionier en tochtgenoot, hardloper en planteneter, een luis in de pels van de gevestigde orde. Hij onderzoekt nieuwe werelden en legt verbindingen met oude. Een optimist met oog voor wat pessimisten de realiteit noemen! Deze blog is de opvolger van zijn populaire website Zoekend Geloven. Hij schrijft over wat hem boeit.

Contact met Boele P. Ytsma

Meer over Boele Ytsma

mijn boeken

In 2009 en 2010 schreef Boele Ytsma twee boeken over twijfel en geloven in de postmoderne tijd.

Het eerst boek (Van de kaart, manifest van een gepassioneerde twijfelaar) is het avontuur van de twijfelaar. Het leidde in kerkelijke kring tot veel gesprek, herkenning en weerwoord.

Bestel hier 'Van de Kaart'

Het tweede boek (Authentiek, de zoeker en het verlangen) is het verrassende vervolg en volgt de zoeker in haar tocht.

Bestel hier 'Authentiek'

Meer informatie

mijn videos

Meer videos
Boele P. Ytsma op Twitter

Twitter

Boele op twitter
© Copyright 2017 Boele P. Ytsma