2
mei

Na mijn reflecties op seks en macht is het nu de beurt aan geld - immers, tezamen vormen deze drie de hoofdthema's van het tweede chakra. Onze fysieke relatie met de mensen rondom ons krijgt vorm door seks, macht en geld. Dat er veel meer te zeggen valt over onze relaties weet ik heel goed. Dat alles komt nog aan de orde, we zijn nog maar bij het tweede van de zeven chakra's.

Geld in mijn jeugd
Ik vertelde je hoezeer seks en macht lange tijd omgeven waren met negatieve emoties in mijn leven: schaamte en schuld bij het één, verzet en weerstand bij het ander. Bij geld was dat niet anders. Geld ervoer ik als een ‘noodzakelijk kwaad'. Mijn vader was in mijn jonge jaren zelfstandig architect. In de jaren '80 overleefde zijn bureau ternauwernood de bouwcrisis. Geld was er in die tijd vaker niet dan wel. Toch heb ik geen herinnering aan tekort of armoede - integendeel: mijn ouders bleven, ook tijdens crisisjaren, mooie dingen doen: vakanties naar Denemarken, een etentje op z'n tijd en gebak bij de koffie als er een nieuwe opdracht binnenkwam. Het vermogen om het leven leefbaar te houden in financieel krappe tijden, verdient een groot compliment.

Onwillekeurig heb ik in deze tijd veel ‘overtuigingen' over geld mij eigen gemaakt. Zowel ‘geld' als het ‘gebrek aan geld‘ werden door mijn ouders in hoge mate onzichtbaar gemaakt. Dat gaf mij de overtuiging dat geld niet belangrijk was. Dat werd het natuurlijk wel als het er niet was, maar ‘in wezen' was geld onbelangrijk. Sterker nog: zo hoorde dat ook! Geld verdiende geen aandacht, het leidde alleen maar af van belangrijke zaken. Mensen die wel veel aan geld dachten, vond ik oppervlakkig, materialistisch en minder spiritueel. Voor rijken kon ik weinig waardering opbrengen. Hoewel ik het nooit zei, voelde ik bij rijkdom altijd afkeuring.

Ook ging ik geloven dat geld verdienen een ingewikkelde zaak was. Terugdenkend aan het gezwoeg van mijn ouders, is dat geen wonder. Ja, je kon voor een vaste baan en een vast inkomen gaan, maar dan was je je vrijheid kwijt (denk aan mijn verhouding tot macht en vrijheid). Vrijheid was meer waard dan geld. Als ondernemer kocht je die vrijheid in ruil voor de moeizame arbeid van het geld verdienen. Ik zag het aan mijn vader: hij had de ‘vrijheid' om zijn 60 of soms zelfs 80 werkuren te verdelen over de week.

Belemmerende overtuigingen
Let wel: ik creëerde deze overtuigingen zelf - niemand anders dan ikzelf ben daarvoor verantwoordelijk. Overigens duurde het tot mijn Jubeljaar voordat ik mijn gevoel bij geld ging zien als een gevolg van mijn eigen overtuigingen. Deze overtuigingen waren namelijk tot nu toe onzichtbaar gebleven, mede omdat ze (min of meer) gedeeld werden door de sociale context waarin ik leefde: de kerk. Daar heerst een sterk sentiment tegen rijkdom, deels omdat de kerk zelf een betrekkelijk armlastig instituut is, deels omdat daar de overtuiging leeft dat God rijkdom veroordeelt. Armoede wordt gezien als een ‘spiritueel ideaal'. Overigens zie ik nu dat het tegendeel waar is: de bijbel veroordeelt armoede en roept daarom zowel armen als rijken op hun verantwoordelijkheid te nemen.

De genomen afstand van de kerk, de financiële gevolgen van mijn Jubeljaar, de ruimte en tijd om na denken en te reflecteren op mijn leven brachten mij in de afgelopen maanden tot een heldere waarneming van deze reeks persoonlijke overtuigingen bij geld:

• geld verdienen is ingewikkeld en moeilijk
• rijkdom is immoreel, geld is vies
• geld is onbelangrijk en hoort onbelangrijk te zijn
• vrijheid is belangrijker dan geld

Intussen keek ik terug op mijn leven en ontdekte dat het zich wonderlijk goed had gevormd naar deze overtuigingen. Ook in mijn leven was en is geld er vaker niet dan wel, net als bij mijn ouders. En ja, net als zij, heb ik dat in hoge mate onzichtbaar gemaakt - immers: geld is onbelangrijk. Vrijheid is belangrijker dan geld. Dat geld, door het gebrek eraan, wel steeds aandacht - negatieve aandacht! - blijft vragen, bevestigde tenslotte mijn overtuiging dat geld immoreel is. Overtuigingen vinden altijd hun bevestiging in je leven om de eenvoudige reden dat ze je leven scheppen!

Dat was de schokkende wisseling van perspectief in mijn Jubeljaar: mijn leven is niet de reden voor mijn overtuigingen, maar mijn overtuigingen zijn de bron van mijn leven. Mijn overtuigingen, mijn ‘chronische gedachten' vormen mijn bestaan! Ik heb zelf een leven gecreëerd van geldgebrek en moeizaam geld verdienen!

Het is tijd dat te veranderen! Wordt vervolgd.

Boele

Lees hier alle voorgaande blogs in de serie 'Mijn Jubeljaar'

Lees in dit verband ook mijn blogs over de 'Law of Attraction'


Vorige pagina
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma