28
apr

"Iedereen kan beslissen wat er - mentaal en spiritueel - van hem zal worden".

Je zou denken dat dat een citaat is uit een hip New Ageboekje van het type The Secret. In werkelijkheid zijn het woorden van een Duitse psychiater die tijdens de Tweede Wereldoorlog zowel het concentratiekamp Theresienstadt als Auschwitz overleefde: Vitcor Frankl. In zijn boek De zin van het bestaan denkt hij als psychiater na over zijn kampervaringen en komt tot deze opzienbarende conclusie.

Geen doorsnee kampbewoner
Laat ik de woorden in verband plaatsen:

"Er moest voortdurend worden gekozen. Iedere dag, ieder uur werd de gevangene de mogelijkheid geboden een besluit te nemen, een besluit dat bepaalde of hij zich al dan niet zou onderwerpen aan de machten die dreigden hem te beroven van zijn persoonlijkheid, en van zijn innerlijke vrijheid, die bepaalden of hij al dan niet de speelbal zou worden van de omstandigheden, of hij afstand zou doen van zijn geestelijke vrijheid en zijn menselijke waardigheid om te worden omgevormd tot een doorsnee kampbewoner. [...] Au fond, kan dus iedereen, zelfs onder deze omstandigheden, beslissen wat er - mentaal en spiritueel - van hem zal worden...". (Victor Frankl, De zin van het bestaan, p. 87)

Een concentratiekamp is toch wel de laatste plaats waar je het kunt hebben over vrijheid, zou je zeggen. Je was daar niet vrijwillig en elke vorm van eigen initiatief werd in de kiem gesmoord. Een concentratiekamp overkwam je! En dan toch deze woorden van Frankl: "Au fond, kan dus iedereen, zelfs onder deze omstandigheden, beslissen wat er - mentaal en spiritueel - van hem zal worden". Alleen een man die drie jaren in kampen heeft doorgebracht mag zoiets zeggen. Het herinnert ons eraan dat het belangrijk is te blijven beseffen dat je altijd kiezen kunt.

Er zijn veel dingen die niet veranderd kunnen worden (of nog niet...), maar er is altijd ruimte voor een keuze - al was het maar een keuze om je te verzoenen met het bestaande. Het geheim voor het vinden van deze ruimte tot kiezen is volgens Frankl: het hebben van een doel. Eigenlijk maakt het niet uit wat je doel is, als je maar een doel hebt. Gevangenen die nog iets verwachtten, die nog een doel hadden na en buiten het kamp, hadden opmerkelijk grotere overlevingskansen, zo constateerde Frankl.

Toveren
Verandert er door het vinden van een doel en het kiezen voor vrijheid alleen wat in je eigen geest, of verandert ook de werkelijkheid om je heen? De verhoogde overlevingskansen van kampgevangenen suggereert toch ook het laatste. Ik denk dat het zo is. Wie welbewust leeft met een doel, wie een ‘ander leven' voor zich ziet, die zet het Universum aan het werk. Nee, dat is waarschijnlijk geen toveren, waardoor dingen onmiddellijk veranderen. Sommige dingen kunnen zelfs niet veranderd worden en andere veranderingen vragen tijd of oefening. Maar de werkelijkheid verandert wel - concreet en reëel! Niet alleen je eigen waarneming, niet alleen de mensen om je heen (ja, dat ook allemaal), maar de materiële en immateriële dingen om je heen veranderen.

Ik begrijp heel goed de weerstand die sommigen hierbij voelen. Het klinkt als een sprookje of als een Amerikaanse zelfhulp-bestseller. Wij zijn opgegroeid in het besef dat we nietig en machteloos zijn. We zijn gaan geloven dat ‘omstandigheden', ‘opvoeding', ‘genen' en ‘anderen' ons leven bepalen. En wie dat gelooft, creëert ook zo'n leven van machteloosheid. Wij zijn gaan geloven dat ziekte je treft als een bliksemschicht - de één heeft geluk, de ander pech. We kunnen bijna niet meer geloven dat een groot deel van de huidige ziekten het gevolg is van keuzes in leefstijl en voedingspatroon en de farmaceutische industrie houdt dat graag zo. Wij doen de verhalen van genezing door meditatie of gebed af als ‘uitzonderlijke wonderverhalen' op z'n best, of als ‘klinkklare onzin' in het ergste geval. We geloven niet dat het voorbeelden zijn van waartoe een mens in staat is.

Emile Oude Wolbers reageerde op de vorige aflevering van deze blogserie met de woorden "Stel je voor dat het wél zo is. Hoe kan de wereld, de mensheid er dan uitzien?" Dat lijkt me een uitdagende houding: wat als het wél zo is? Ik heb besloten het er op te wagen - ik heb er alleen maar bij te winnen.

Boele

Morgen het laatste deel in de serie!

Gisteren: Law of Attraction (2) en de ongemakkelijke Jezus


Vorige pagina
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma