26
apr

Het fascineert me al jaren: het menselijk vermogen tot scheppen. Want daarvan ben ik overtuigd geraakt: mensen kunnen in hoge mate hun eigen leven creëren. Zorgvuldiger gezegd: mensen creëren hun eigen leven, of ze dat nou bewust doen of onbewust, ten goede of ten kwade - ze doen het altijd. Jouw persoonlijke leven is in hoge mate een product van jouw gedachten, beelden, woorden, gevoelens en intenties. Verander die en je leven verandert.

Law of Attraction
Er zijn talloze boeken geschreven over dit fenomeen en daarvan is The Secret ongetwijfeld de bekendste. Ook het werk van Jerry en Esther Hicks vindt in Nederland gretig aftrek. En hoewel hij andere woorden gebruikt, durf ik ook het boek van Marinus Knoope, De creatiespiraal, wel in dit rijtje te noemen. Stuk voor stuk boeken die een appèl doen op onze eigen verantwoordelijkheid om ons leven te vormen met inzet van onze gedachten, onze beelden en onze emoties.

In de literatuur wordt dit fenomeen ‘the Law of Attraction' (wet van aantrekking) genoemd. Het gaat uit van de gedachte dat ‘het gelijke het gelijke aantrekt'. Met andere woorden: wie bang leeft en veel aandacht aan zijn angst geeft, roept daarmee datgene op waarvoor hij bang is - de angst is een magneet. Wie herkent dit niet? Maar ook gedachten en beelden van rijkdom of overvloed ‘trekken' rijkdom en overvloed ‘aan'. Wij trekken aan wat we voelen en we voelen wat we zien of wat we denken. Verander dus je gedachten (overtuigingen) en je gevoel verandert; en verandert je gevoel, dan verandert je leven.

Ik heb het zelf heel vaak in mijn leven zien gebeuren. De meest opvallende was de ‘schepping' van Beth Tikwah. In de zomer van 1994 schreef ik een ‘dagdroom' uit waarin ik mezelf zag rondwandelen op een bezinningshuis, een leefgemeenschap en een zelfvoorzienende boerderij. Het was een beeldend verhaal: ik zag, ik voelde, ik rook hoe het zou zijn; ik was totaal vervuld van deze droom. Maar het was vooralsnog niks meer dan een droom. Hoe snel zou dat veranderen: zes weken na het schrijven van de droom kochten we de boerderij waar het allemaal zou ontstaan. En de snelheid waarmee het zich vervolgens zou ontwikkelen, was overrompelend. Toen gasten, jaren later, mijn ‘dagdroom' van 1994 lazen, konden ze nauwelijks geloven dat het vooraf geschreven was. Het leek profetisch. Ik denk dat je moet zeggen: het was scheppend!

Verantwoordelijkheid en schuld
Wij scheppen onze eigen werkelijkheid. Je zou denken: dat is goed nieuws. We zijn niet machteloze slachtoffers van het lot, noch projecten van een grote onzichtbare Architect, we staan zélf aan het roer van ons leven. Toch ervaart niet iedereen dat zo. Soms wordt deze constatering zelfs als een verwijt ervaren. Immers, als ziekte je treft, als scheiding je lot is, als financiële zorgen niet lijken te wijken, dan wil je niet horen dat je zelf de schepper van dat alles bent. Dat klinkt als ‘eigen schuld, dikke bult'.

Dat is een begrijpelijke reactie. Maar terecht is ze niet. Want niemand brengt welbewust onheil over zijn eigen bestaan. Je doet het eenvoudig door de keuzes die je maakt, door de overtuigingen die je koestert, door de beelden die je vormt, door de woorden die je gebruikt, door de gevoelens die we hebt. Niemand heeft je misschien eerder verteld hoezeer dat alles ‘scheppend' is. Wie dus eindeloos het verhaal van verdriet, gemis, ziekte of tekort blijft vertellen, creëert - onbewust en ongewild! - een wereld van verdriet, gemis, ziekte en tekort. Daaraan heb je geen schuld! Maar je draagt er wel verantwoordelijkheid voor. Je kunt het veranderen.

Wie kiest voor een ander verhaal zal ervaren dat het leven zich anders gaat vormen. Wie niet langer het oude verhaal eindeloos herhaalt, doorbreekt de uitzichtloosheid van onveranderd leed. Wie de moed vindt zelf verantwoordelijk te worden, wie het aandurft schepper van zijn eigen leven te worden, die zal merken dat het waar is: je schept je eigen werkelijkheid. Wie overigens liever blijft hangen in de machteloosheid van de slachtoffer, wie niet gelooft in deze ongekende kracht van het menselijk scheppen, wie het lot (of God) als grote regisseur wil blijven zien, zal evenzeer gelijk krijgen! Ook dat leven schep je zelf!

Boele

Lees verder: Law of Attraction (2) en de ongemakkelijke Jezus


Vorige pagina
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma