7
apr

In de afleveringen 4 t/m 8 van ‘Mijn Jubeljaar' vertelde ik je wat er tijdens mijn Jubeljaar allemaal gebeurde op het terrein van mijn eerste chakra. Het ging over mijn lichaam, over gewichtsverlies, over gezondheid, over voeding en sport. De veranderingen zijn indrukwekkend en raken alle andere terreinen van mijn leven.

Een lichaam hebben
Hier en daar wekte het kritische vragen. Vóór mijn vertrek in augustus sprak en schreef ik veel over spiritualiteit en theologie en dat lijkt nu, bij mijn terugkeer op internet, vooralsnog afwezig. Ben ik een ‘platte materialist' geworden die alleen nog maar met zijn lichaam en zijn fysieke bestaan bezig is? Iemand zag in mijn aandacht voor lichaam en voeding zelfs een reden om te veronderstellen dat ik op de vlucht was voor mijn ziel. Laat ik je geruststellen: ik was nog niet uitverteld en je moet ergens beginnen. Ik begon (letterlijk) aan de basis.

Overigens kunnen deze kritische geluiden een misverstand verraden dat veel voorkomt en van hele oude datum is, namelijk dat het lichaam van lager orde en van minder belang is dan de ziel of de geest. Sommige mensen lijken zelfs te denken dat het lichaam in de weg staat voor echte spirituele diepgang. De gedachte is oeroud: de gnostieken vonden het lichaam zelfs zozeer minderwaardig dat ze er een andere oorsprong voor hadden bedacht. De ziel en de geest kwamen van God, maar het lichaam van een mindere god, een demiurg. Het lichaam was een ‘ding' dat we nu eenmaal nodig hebben als ‘huisvesting' voor de ziel, maar dat je tegelijk in de weg naar verlichting danig in de weg zit.

Een lichaam zijn
In de 19e en 20e eeuw zijn we naar het andere uiterste doorgeschoten. Evolutietheorie en materialisme vertelden ons dat de geestelijke vermogens van de mens niet veel meer waren dan de gevolgen van sapstromen en chemische reacties in het lichaam. We hebben geen lichaam, we zijn lichaam, uitsluitend lichaam. De lichaamscultus van de afgelopen decennia lijkt daar een logisch gevolg van te zijn.

Vermoedelijk ligt de waarheid in het midden: we hebben een lichaam (waarover we kunnen nadenken en spreken), maar we zijn ook ons lichaam. We kunnen onszelf nooit los-denken of los-leven van ons lichaam. Wie denkt, denkt met hoofd en lijf. Wie gelooft, gelooft met huid en haar! Verwaarlozing of verzorging van het lichaam heeft direct effect op het denken, het voelen, het willen. We zijn altijd voluit lichamelijk betrokken bij alles wat we doen of laten. Niet allen zij die zich bewust zijn van hun voeding, zij die sporten, zij die hun lichaam koesteren, geloven met hun lichaam, ook zij die dat alles veronachtzamen of verachten, geloven met hun lichaam. Van ons lichaam komen we nooit los!

Het tweede chakra
Het is belangrijk om dit te beseffen als wij naar een volgend levensterrein reizen: het tweede chakra. Ook dit is een heel fysiek chakra, omdat het gaat over onze fysieke relatie tot andere mensen. Het is de plaats waar we ons gevoel plaatsen (soms onterecht smalend de ‘onderbuikgevoelens' genoemd). De belangrijkste drie thema's van het tweede chakra zijn seks, macht en geld. Elk van deze drie speelt een grote rol in onze relaties tot de mensen waarmee we leven. Lichamelijk wordt dit chakra aangewezen in de onderbuik (net boven het heiligbeen) en de lichamelijke klachten die kunnen wijzen op problemen in dit levensterrein, moeten ook daar gezocht worden: nieren, blaas, geslachtsorganen, onderrug.

Wat voor het lichaam in het algemeen geldt, lijkt hier nog sterker aan de orde te zijn: er is ofwel een sterke identificatie met dit terrein - denk aan mensen die uitsluitend lijken te leven voor sex, macht en geld - ofwel een sterke ontkenning van dit terrein. Dat laatste gebeurde (en gebeurt helaas nog) vooral in religieuze kring, met alle ongelukken van dien. Er heerst angst voor wat er zich in onze onderbuik afspeelt. Maar wie niet met aandacht durft te kijken naar alles wat op dit terrein van het leven beweegt, zal er op onbewuste en onzichtbare manier door geleefd worden. De excessen van seksueel misbruik en machtsmisbruik (manipulatie) en financiële wanverhoudingen komen vaak rechtstreeks voort uit deze ontkenning.

Een Jubeljaar in het tweede chakra is dus best spannend. Wat moest er in mijn leven bevrijd worden? Wat moest ik terug geven? Wat mocht ik terug nemen?

Morgen: ‘Seksualiteit bevrijd'.

Boele

 


Vorige pagina
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma