22
maa

Het staat mij nog helder voor ogen: ik liep over een zonovergoten Franse camping. Slippers en een luchtige korte broek, mijn bovenlijf ontbloot. Om mij heen zag ik dertigers, veertigers en vijftigers met buikjes, ‘zwembandjes' en bescheiden borstgroei. Er welde in mij een diepe afkeer - afkeer van deze tekenen van weelde en overvoeding. Ik keek naar mezelf en ontdekte dat ik, ondanks mijn 12 kilo gewichtsverlies, nog steeds hoorde bij dit leger ‘welvarende mannen'. Nog steeds het buikje, de zwembandjes en de borstgroei. En onderweg van het strand naar de tent viel een beslissing: ik zou er voorgoed afscheid van nemen. Het was afgelopen! Ik was 41 jaar en wilde de tweede helft van mijn leven gezond ingaan.

Een diep besluit

Nog diezelfde vakantie besloot ik te gaan hardlopen. Over twee jaar wilde ik - slank, gezond en sterk - een marathon kunnen lopen. Over twee jaar, dat betekende dus in het jaar 2012. Een jaar met een bijzondere klank. Wat moeten we van dat jaar verwachten? Gaat het einde van de Maykalender ons grote veranderingen brengen? Er lijken steeds meer aanwijzingen te komen dat we inderdaad leven in een tijd van snelle en zeer grote veranderingen. Reden te meer om in 2012 in optimale gezondheid te willen zijn!

Het besluit om te gaan hardlopen was eenvoudig om te zetten in actie: hardloopschoenen kopen, een schemaatje van internet downloaden en ik kon aan de slag. De eerste training was een hard gelag. Ik liep 5 keer 2 minuten hard en wisselde af met 2 minuten wandelen - een training van nog geen 20 minuten. Het was het maximale wat ik kon - de marathon leek ver weg. Maar mijn besluit was sterk en ik trainde trouw 3 keer per week, later zelfs 4 tot 5 keer per week. Een half jaar na dit moeizame begin liep ik, nog eens 14 kilo lichter, mijn eerste halve marathon!

Een verwaarloosd lichaam
Het lopen bracht mij opnieuw in contact met mijn lichaam. Ik voelde mijn spieren, mijn longen, mijn hart, mijn darmen. Ik voelde wat eten met me deed en waarop ik wel en niet goed liep. Wat had ik lang mijn lichaam niet gevoeld. Dat lichaam dat steeds zwaarder en minder krachtig was geworden, dat lichaam dat mijn hoofd naar allerlei belangrijke lezingen, workshops en vergaderingen had gebracht... dat lichaam was ikzelf - en ik voelde het weer!

Het Jubeljaar bracht mij tot dit berouwvolle besef: ik heb mijn lichaam verwaarloosd. Ik heb er voedsel (of voedselachtige dingen) ingestopt dat mijn hoofd wel lekker vond, maar waar mijn lichaam niet op gedijde. Ik heb het niet de zorg gegeven die het nodig heeft. Het werd tijd voor een nieuwe relatie, tijd voor echte zorg en aandacht! Het roer moest om.

Ik zal je niet lastigvallen met het hele proces waarin ik mijn ontdekkingen deed (een deel ervan vertel ik je in de blogserie ‘De Planteneter'). In de loop van ongeveer 2 maanden veranderde ik mijn eet- en leefpatroon ingrijpend: ik stopte met het eten van producten waarin suiker en/of geraffineerd zetmeel zitten. Ik ontdekte hoezeer dergelijke producten tot ‘verslaving' leiden, terwijl ze het lichaam voor de gek houden: ze bieden wel calorieën (door de suikers), maar geen voedingstoffen - het zijn ‘lege calorieën. Ik stopte met vlees en kort daarna met zuivel, ik werd veganist (ook daarover meer in De Planteneter). Daarnaast begon ik steeds meer verse groente en rijp fruit te eten, grotendeels rauw. En de veranderingen in mijn lichaam waren verbluffend!

Een nieuw lichaam
Wat het meest opviel was het plotselinge gewichtsverlies. In nog veel kortere tijd dan tijdens het Dr. Frank dieet verloor ik nu 14 kilo, maar nu zonder de nare bijwerkingen. Mijn bloeddruk werd normaal, mijn stoelgang actief, mijn lichaams- en mondgeur werden weer aangenaam en ik kreeg steeds meer energie. Kennelijk had de stank van het Dr. Frank dieet niet met de vetverbranding te maken, want ook nu verbrandde ik vet (meer en sneller dan ooit), zonder dat het stonk.

Tijdens deze weken moest ik soms weliswaar wennen aan mijn nieuwe eetpatroon, maar honger had ik nooit. Ik at naar hartelust fruit, smoothies, salades en schepte 's avonds ruimschoots op van mijn gevarieerde groenteschotels. En toch viel ik af - veel en snel. Totdat! Totdat ik het gewicht had bereikt dat ik ook rond mijn 18e levensjaar had: 82 kg! Toen stopte het gewichtsverlies, zonder dat ik minder ging eten. Ik stabiliseerde. Hoe opmerkelijk is dat? Alsof mijn lichaam op dit ‘natuurlijk dieet' zich onmiddellijk zijn ‘natuurlijke gewicht' wist te herinneren. Sindsdien kan ik eten wat ik wil, zolang ik mij maar houd aan mijn ‘Planteneter-dieet'.

Het herinnerde me aan de oeroude uitspraak: ‘Je bent wat je eet'. Het is waar! Gooi dood, in fabrieken geconstrueerd voedsel in je lijf, voed jezelf met lege calorieën, stop het vol met dode dieren (want dat is wat vlees is) en dode koeienmelk (want dat is wat gepasteuriseerde of steriliseerde melk is) en de resultaten zijn ernaar: een lichaam met veel ‘dood gewicht' (want dat is wat lichaamsvet is), stinkend, moeizaam bewegend (van binnen en van buiten) en, vroeg of laat, ziek. Voed je jezelf echter met levend, natuurlijk gegroeid voedsel en je lichaam wordt weer wat ze zou moeten zijn: een levend, stralend, flexibel en welriekend organisme dat zelf herkent en aangeeft wat goed is! Dat ik zo'n lichaam terugkreeg was misschien wel de grootste verrassing van het Jubeljaar.

Ja, een jubeljaar is een feest!

Wordt vervolgd.

Boele

Lees hier de eerdere afleveringen van ‘Mijn Jubeljaar': 1, 2, 3 en 4


Vorige pagina
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma