21
maa

In de afgelopen 3 afleveringen van ‘Mijn Jubeljaar' vertelde ik je over de aanleiding en het thema van mijn persoonlijke Jubeljaar en legde ik je bovendien uit op welke manier ik naar mijn eigen gelaagde leven kijk. Ik gebruik daarbij de Oosterse benadering van de chakraleer. In de komende maanden zal ik je stukje bij beetje meenemen door elk van deze lagen van mijn bestaan en zo eerlijk mogelijk verslag doen van mijn Jubeljaar. Vandaag beginnen we aan de basis.

Het stuitje - eerste chakra
Het eerste chakra wordt in ons lichaam gesitueerd bij ons stuitje, de onderkant van onze ruggengraat. Stel je een mediterend mens voor, zittend in de lotushouding - dan raakt het stuitje de aarde. Het heet daarom ook wel het ‘wortelchakra'. Dat is precies waar het in het eerste chakra over gaat: onze verbondenheid met de aarde, over ‘aarding' en over voeding.

Kijken we naar onze fysieke gezondheid dan gaat het over ons immuunsysteem, onze huid, onze botten, ons bloed: de absolute voorwaarden van ons bestaan. Maar het gaat in het eerste chakra, zoals in elk chakra, ook over het psychosociale leven: hier over de relatie met onze bloedverwanten (vooral met onze ouders) en de stam (weer zo'n basaal beeld) waaruit we zijn geboren.

Wie zijn of haar eerste chakra in balans heeft staat stevig op de grond, voelt zich veilig en kan tegen eens stootje. Wie worstelt met deze zaken, kent vaak lichamelijke klachten die bij het eerste chakra horen: problemen met de huid, botten en gewrichten, problemen met het bloed en heel vaak over- of ondergewicht. De relatie tussen problemen in het psychosociale en lichamelijke klachten zijn vaak opmerkelijk precies - we zullen het bij elk chakra opnieuw zien. De ‘anatomie van de ziel' is net zo gedetailleerd als de anatomie van ons lichaam!

Geven en nemen: gewicht en verantwoordelijkheid
Tot zover de theorie. Maar nu - wat gebeurde er met mijn eerste chakra toen ik daar het Jubeljaar afkondigde? Wat werd er bevrijd? Wat moest ik teruggeven? Wat mocht ik terug ontvangen? Dat zijn immers de vragen van het Jubeljaar.

Het werd onmiddellijk duidelijk: ik was veel te zwaar en had dus letterlijk vele kilo's terug te geven. En tegelijk ontdekte ik dat ik daarmee de verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid terug moest nemen. Die droeg ik niet langer zelf, maar die had ik in handen gelegd van anderen: de dokter, de voedselindustrie, het lot. Daarmee kreeg het Jubeljaar in het eerste chakra een duidelijk program: gewicht teruggeven en verantwoordelijkheid terugnemen!

Dr. Frank: een ongezond dieet
Aan mijn gewicht werkte ik al enkele maanden voordat mijn Jubeljaar begon (of misschien begon mijn Jubeljaar dus al eerder dan ik besefte). In maart 2010 hoorde ik bij toeval Dr. Frank (Frank van Bekkum) op de radio vertellen over zijn eiwitdieet en zijn belofte om daarmee 1 kilo per week af te vallen. Het klonk mij als muziek in de oren: afvallen en tegelijk veel hartigs eten: eieren, mager vlees, kaas en noten. Ik besloot het Dr. Frank dieet te volgen.

Al jaren frustreerde het mij dat ik elk jaar een beetje zwaarder werd. Inmiddels woog ik ruim 108 kg en was mijn BMI (body mass index) 28. Hoewel de BMI-meter van de Hartstichting daarbij nog minzaam zegt ‘u bent aan de zware kant, houd uw gewicht stabiel', wist ik dat ik eenvoudigweg veel te zwaar was. Tot voor kort had ik mezelf bedrogen met de overtuiging dat de BMI-meters niet klopten bij mensen van mijn lengte (1.98 m) - ik wist wel beter.

En het werkte: ik viel zo'n 12 kilo af in 10 weken! Maar ik werd er niet gezonder op. Ik bleef moe en futloos, mijn te hoge bloeddruk bleef te hoog, ik raakte verstopt en zowel mijn adem als mijn zweet stonken. Een akelig lijstje klachten. De officiële verklaring van dat laatste is de vetverbranding (‘ketose') - die zou de oorzaak zijn van een vieze smaak en nare lichaamsgeur, maar ik zou kort daarna ontdekken dat dat eenvoudigweg niet waar is. Ik was weliswaar gewicht kwijt, maar gezond was ik nog niet. Er moesten andere dingen gebeuren. Ik ging op zoek naar de werkelijke bronnen van gezondheid en ontdekte dat het Dr. Frank Dieet een bijzonder ongezond dieet is.

Wordt vervolgd

Boele

P.S.: Lees hier de eerder afleveringen van ‘Mijn Jubeljaar': 1, 2 en 3

 


Vorige pagina
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma