4
jun
[een fragment uit de inleiding van Authentiek - de zoeker en het verlangen]


Is zoekend geloven een fase in geloven? Eerst zoek je en weet je het allemaal niet zo zeker, eerst moet je nog ontdekken en leren, maar dan groei je steeds verder, totdat het zoeken voorbij is. Je weet het nu zeker: je hebt het gevonden of – een geliefde religieuze omschrijving – je bent gevonden. Zoekend geloven is dan de eerste klas van de geestelijke leerschool en ‘zeker weten’ is de hoogste klas. In dat geval is zoekend geloven niet iets waar je trots op hoeft te zijn, het laat immers vooral zien wat je nog niet bent: een vinder, een gevondene, een... gelovige. Wat je daarvan scheidt, is slechts tijd en hard werken: je moet nog beter zoeken, nog meer bidden, nog harder geloven.

Of is zoekend geloven te begrijpen als een beetje geloven? Soms wel, soms niet. Je gelooft wel dat er iets is, maar hoe en wat weet je niet. Het voltooid deelwoord ‘zoekend’ kan dan ook vervangen worden door twijfelend of aarzelend. Het doet denken aan mensen die niet zo sterk in het leven staan, die altijd aarzelen, aan alles twijfelen en geen besluiten kunnen nemen. Nooit helemaal volwassen geworden, mannen en vrouwen zonder ruggengraat. ‘Bandenschoppers’ zou mijn vader ze noemen: mensen die steeds weer rond een potentiële aankoop lopen met woorden als ‘Dit lijkt me wel een autootje voor mij’, maar tot kopen komen ze nooit. Zijn zoekende gelovigen een soort geestelijke bandenschoppers? Proeven aan religie zonder overgave? Ruiken aan traditie zonder loyaliteit? Spelen met spiritualiteit zonder ooit de vrijblijvendheid op te geven?

Nee, ik denk dat beide zienswijzen misverstanden zijn. Zoekend geloven is geen fase in de ontwikkeling van aarzelend geloven naar zeker weten en evenmin een vorm van geestelijke onvolwassenheid. Zoekend geloven is geloven dat open staat voor verrassingen en daarom een zeer volwassen manier van geloven. Zoekend geloven neemt geen bezit van God en leeft in het besef dat het ook altijd anders zou kunnen zijn. Zoekend geloven kijkt niet weg van vragen en twijfel, maar heeft de moed kwetsbaar te zijn.

Steeds vaker denk ik dat zoekend geloven voor mij persoonlijk iets heeft van een pleonasme: wat zou geloven anders zijn als het niet zoeken is? Wat zou het geloven anders moeten zijn als het niet een open houding is? Ook in de bijbel wordt de gelovige vaak geschetst als iemand die op zoek is naar God, niet als degene die God ‘op zak’ heeft. Als de monnik Anselm Grün zegt dat “een monnik niet iemand is die God al gevonden heeft, maar een mens die Hem zijn hele leven lang zoekt”, dan zal dat toch zeker voor elke gelovige gelden.

Boele P. Ytsma

N.B.: Binnenkort kun je gratis hoofdstuk 2 van Authentiek - de zoeker en het verlangen downloaden.

Gisteren: Dag 24 van 40 - Creatief onderwegVorige pagina
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma