2
okt

Ongezien of onbegrepen

Door Boele P. Ytsma op 2 oktober 2005 om 22:18 | Reageer
Het blijft me toch fascineren; waarom zou een mens een weblog beginnen? Als je dicht bij nieuws zit en elke dag iets te melden hebt wat nog niemand weet – akkoord. Als je op reis gaat en je geeft een gezelschap mensen je weblog-adres om hen je dagboek te laten lezen – okay. Maar waarom zou ik een publiek dagboek willen beginnen, waarvan ik niet weet òf er mensen komen lezen, laat staan dat ik weet wíe er komen kijken. Ik noemde het vanmiddag een vorm van narcisme – is dit digitale logboek mijn spiegelend meer, waarin ik, als een moderne Narcissus, starend naar mijn eigen woorden, verliefd word op mijzelf?

Een antwoord hierop heb ik (nog) niet. Natuurlijk moet je een zekere ijdelheid bezitten om überhaupt de moeite te nemen een weblog te maken en er dagelijks of wekelijks op te schrijven. Of is het geen ijdelheid en geen narcisme, maar is het een verlangen naar wederwoord, naar begrip, naar herkenning? Ik heb me afgevraagd of ik alles wilde en durfde te schrijven wat me bezighoudt. Wil ik hier vertellen van de ontroering die ik vanavond voelde bij een Taizé-viering, ga ik schrijven over de onverkwikkelijke ruzie die ik met een goeie vriendin heb, ben ik open over het uitgaansleven van mijn vrouw en mij? Wil ik hier mezelf zijn of wil ik hier een wensbeeld van mezelf creëren – en is deze onroerende eerlijkheid dan weer kwetsbaarheid of ijdelheid...? Het blijven vragen.

Ik heb bewust mijn naam, mijn woonplaats en zelfs een in allerijl gemaakt fotootje op mijn weblog geplaatst, ik wil me dus in ieder geval niet verstoppen. Maar ik ben ook niet meteen van plan al mijn vrienden in te lichten over deze schrijverij (komt er dan eigenlijk nog wel iemand, vraag ik me ook af? en hoe dan?). Maar waarom doe ik dat niet? Wat is het nu: verstoppen of gezien willen worden? Bewonderd willen worden of herkend, begrepen, aangesproken?

Laat ik een klein begin maken met het antwoord: natuurlijk is het in ieder geval dat laatste. Ieder mens – ook ik – wil gezien worden. We doen soms immers de meest maffe dingen om dat gedaan te krijgen. Als iemand tegen je zegt dat je het goed hebt gedaan, dat je iets waars of zelfs iets goeds hebt gedaan, gezegd of geschreven, doet dat je goed. Ben ik dan zo eenzaam, voel ik me onbegrepen, ongezien? Nee, niet eenzaam, ook niet ongezien – maar soms wel onbegrepen. Misschien dat daar een kiem ligt voor het beginnen van een weblog. Of dat alles is, laat ik nog maar even in midden. Er moet nog wat te schrijven blijven ten slotte

Boele

Vorige pagina
Onderwerpen:
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma