3
okt

Waarheid en leugen

Door Boele P. Ytsma op 3 oktober 2005 om 19:38 | Reageer
Nee, eerlijk-zijn is geen optie – geen optie voor een weblog, maar volgens mij helemaal geen optie. Ik zal vertellen waarom ik dat plotseling weer zo zeker weet. Vanmiddag had ik een gesprek met een coach (of zo, ik weet nooit zo goed hoe zulke mensen zich noemen) en kwam aan de hand van een paar van zijn vragen bij een zicht op mijzelf dat me werkelijk verraste. Toen ik daar later een vriend over vertelde, voegde hij er nog iets aan toe wat helemaal nieuw voor me was. En terwijl ik het zag, wist ik dat ik het eerder had kunnen weten, zelfs wel had gezien, maar het mezelf niet bewust had kunnen maken. Ik loog mezelf erover voor!

Het lijkt wat verstoppertje spelen, dit vertellen zonder er bij te zeggen waar ik het over heb. Maar dat is te persoonlijk, het gaat over mensen die hier ook zouden kunnen komen kijken. En inderdaad, dat deed me als eerste beseffen dat ik hier niet volledig open kan zijn, geen man en paard kan noemen. Uit bescherming van de mensen die hierbij betrokken zijn, maar ook uit zelfbescherming. Ik kan hier niet de waarheid spreken

Toch is mijn stellige overtuiging dat eerlijk-zijn geen optie is vooral ontsproten aan het inzicht zèlf dat ik vanmiddag had: ik heb mezelf anderhalf jaar lang voorgelogen, denkend dat ik eerlijk was. Overigens klinkt dat harder en onbarmhartiger dan bedoeld en ook veroordelender dan nodig is en zelfs dan terecht is. Want die 'leugen' had een functie, had zin, was een manier om plaats te geven aan iets in mijn leven wat ik anders òf meteen had moeten afwijzen (en dan had het me niet gegeven wat ik er nu van heb ontvangen – en dat is veel) òf volledig had moeten omarmen (en dan had het meer kapot gemaakt dan me lief is). Je moet me maar vergeven dat het zo abstract blijft, maar misschien roept het herkenning op. Met de 'leugen', met de duiding die ik er aan gaf kon ik het een plaats geven – zolang het duurde. Ik ben er blij mee, blij dat die leugen me waarachtig heeft kunnen laten zijn naar mezelf en naar mijn omgeving. Maar ik ben ook blij dat de 'leugen' nu ontmaskerd is, omdat ik nu weer vrij ben, vrij van de 'leugen'.

Zeg ik 'vrij van de leugen'? Waarschijnlijker is het dat ik de ene leugen voor de andere verwisseld heb, omdat ik de ene duiding voor de andere heb geruild. Maar dat gebeurt natuurlijk voortdurend: we duiden ons eigen leven omdat we verlangen naar zin, naar betekenis. Alleen wijzelf kunnen die duiding geven, mensen zijn zingevers. En het heeft zelfs geen zin om te zeggen dat de waarheid daarachter ligt, want de waarheid kennen wij nooit anders – nooit anders! – dan in het gewaad van onze waarneming, en dus van onze duiding. Wij kennen de waarheid alleen in het gewaad van de leugen...

Schrijven in een weblog is dus ook: duiden, betekenis geven, woorden zoeken bij mijn leven die er zin aan geven... – is dus ook naar waarheid liegen. Het is net het leven zelf! Meer kan het niet worden, minder wil ik het niet laten zijn.
Boele

Vorige pagina
Onderwerpen: en
Delen |

wat kan ik voor je doen?

Ik heb er mijn werk van gemaakt om mensen te helpen gelukkiger, vrijer en gezonder te worden. Het is heerlijk als mensen hun bestemming gaan vinden én leven... en mijn bestemming is: jou inspireren, jou in je kracht zetten, jou uitdagen je eigen leven voluit te gaan leven. 

Daarom is mijn vraag: wat kan ik voor jou doen? Hoe wil je dat ik je help? 

Laat me je een handje helpen. Ik heb een paar diensten ontwikkeld waar je wat aan zou kunnen hebben. Hieronder vind je daarover meer informatie. Als je persoonlijk contact met me wilt opnemen kun je gebruik maken van het contactformulier

> COACHING met bijzondere aandacht voor jouw persoonlijke bloei. Ik zoek met je naar je mogelijheden en kwaliteiten en ruim samen met je blokkades en energielekken op. Stapje voor stapje vind je zo je eigen bestemming. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

> ONLINE JAARPROGRAMMA BLOEI! - een heel jaar lang élke dag een inspirerende mail van mij, meer dan 30 bijzondere en diepgaande lessen, meer dan 50 video's, honderden opdrachten een lijvig e-book, een persoonlijk coachingsgesprek en nog veel meer... en dat allemaal om jou te laten BLOEIEN! Honderden blije cursisten gingen je voor. Lees hier meer.

> THE FULL IMMERSION - Een programma zoals je het nergens vindt: héél 2018 verbind ik me aan het leven van mijn én jouw bestemming... áls je er bij bent. Voor een beperkte groep mensen die 100% commitment willen geven aan het vinden en leven van hun bestemming. The full immersion - je gaat er helemaal voor! Lees hier meer!

> WORKSHOPS geven Anat (mijn vrouw en soulmate) en ik samen: inspirerende dagen over vitaliteit, lichter leven, manifesteren en seksualiteit. Kijk hier voor een voorbeeld van zo'n workshop. Op deze website zullen we nieuwe workshops aankondigen. 

agenda

Een overzicht van workshops, lezingen, seminars en events

Met en zonder Anat treedt Boele veel op in het land. Hier vind je een overzicht van de events in de komende weken. 

GA NAAR DE AGENDA

Wie is boele ytsma...?

Op deze website maak je kennis met mij en mijn werk. Ik vertel je over mijn jaarprogramma 'Leef je bestemming', over het unieke project 'The full immersion 100' en over mijn reizen met tochtgenoten. Ik bied je hier mijn coaching aan en nodig je uit mijn vlogs te volgen...

Maar voordat je met mij in zee gaat, wil je natuurlijk eerst weten wie ik ben. Hier stel ik mij voor en vind je wat meer persoonlijke informatie over mij. 

Probeer gratis de eerste week van mijn online jaarprogramma BLOEI!

Vertel me waar ik de eerste week naar toe mag sturen:
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

mijn boeken

In de periode 2009-2013 schreef en publiceerde ik 3 boeken. De eerste twee zijn heel anders dan de laatste, maar een goed verstaander zal de rode draad wel vinden.

Je kunt hier meer informatie vinden over deze boeken. In 2018 zal mijn vierde boek verschijnen: Hallo aarde!

Boele P. Ytsma op Twitter
© Copyright 2018 Boele P. Ytsma